Doorgaan naar hoofdcontent

Nochtans zal ik juichen

Zojuist naar zeer lang tijd weer eens een gedicht gemaakt en geplaatst op mn google blog. De reden hiervoor was een column uit de bundel van Antoine Bodar. De titel van de column is: Feest van Tederheid. Deze is opgenomen in het boek "Nochtans zal ik juichen" Elke keer als ik de titel lees, gaat ze zingen in mijn gedachten. Ben al op zoek geweest of dit misschien de titel van een lied is, maar ik heb ze niet gevonden. Vrees dat ik daarmee een ander lied gebruik voor de titel en de zelf bedachte tekst van dit lied. Want het lied gaat als volgt:

"Ja nochtans zal ik juichen, voor God mijn Heer. Ja nochtans zal ik juichen, tot U oh God mijn Heer."

Ik vind het een erg sterke tekst en heb ook sterk het gevoel nogmaals dat het uit een bekend lied komt. Wie hem heeft of weet waar ik het vandaan heb, laat het me weten. Mocht het zo zijn dat ik het mijzelf toch heb aan geleerd dan ben ik toch meer betrokken bij mijn geloof dan ik mij wel bewust ben. Want ik zeg dat ik juichen zal in alles wat  mij overkomt. Juichen tot mijn God en Heer. Juichen omdat ik denk dat Hij het is die mij begeleidt en leidt in voor en tegenspoed.

Gaan de weg deze column komt er in mijn gedachte ook iets op dat mij waarschuwt niet teveel te dwepen met mijn geloof. Dit is immers niet het beste wat er is, of het sterkste wat er is. Ik heb te vaak het idee dat ik het zelf allemaal wel kan en zal doen, en pas in mijn nood roep ik uit de diepte van ellende tot mijn God en Heer. Dan gaat het vervolgens weer een tijdje goed, om dan vervolgens weer te vervallen in oude gewoonten. Om vervolgens weer een heel tijd lang als automatische christen te leven. Ik ben dus nog lang geen goed voorbeeld voor mijn kinderen en mijn omgeving.

Ik las in het boek wat ik eerder al heb aangehaald een verhaal over een tweede komst van Jezus. Bodar vertelt dit verhaal als terugblik op zijn eigen jeugd. Het is het kerstverhaal zoals wij deze kennen maar dan geschreven naar deze tijd. Bodar gaat zelf verder met het verhaal over Jezus gewoonten als Hij inderdaad een tweede keer op aarde zou leven. Maakt duidelijk dat er teveel verdeeldheid is in christelijk Nederland, om vervolgens te constateren dat de tweede komst van Jezus de eind der tijden is. Ik heb om af te sluiten de tekst hieronder gekopieerd:

De tweede komst van Jezus is die van het einde der tijden. Hij bekommert Zich allereerst zoals toen – tweeduizend jaar geleden – om bekering in geloof. Oekumene beduidt bekering in geloof. Vast gelovend en oprecht bekerend belijden wij christenen alle Christus als de Zoon van God Die destijds als de Verlosser is gezonden naar de wereld. Te zelfder tijd verbeiden wij allen, die in Zijn naam durven spreken, Hem Die Zelf uitmaakt wie van ons het dichtst komt bij Hem als weg en waarheid en leven. Misschien zijn dat heidenen die menig keer liefdevoller zijn dan lieden die Christus’ naam dragen. Onderscheiden gelovige christenen zijn geroepen tot trouw aan Christus in trouw aan zichzelf en tot trouw aan zichzelf in trouw aan Christus.

Definitieve afsluiting is dat ik mij niet bezorgt hoef maken over mijzelf en de dwalingen die mij overkomen. Ik kan immers onderscheid maken...


Populaire posts van deze blog

te open? of gewoon eerlijk?

Ik heb voor mijzelf besloten dat ik eigenlijk wel iets anders wil maar ik weet niet wat. Daarnaast heb ik ook besloten dat het werk wat ik wil gaan doen, niet minder geld mag opleveren dan ik heb aan het einde van 7% loonsverhoging die we gaan krijgen. En ik ben er nog niet uit wat ik nu precies wil. Wat wil ik voor mijzelf? Wil ik weer voor een baas? Wil ik in opdracht werken? Wil ik mijn hobby fotograferen te gelde maken? Wil ik verder met het schrijven wat ik doe? Of wil ik dit combineren met de foto’s? Of wil ik nog iets heel anders?
Ik weet het allemaal niet. Het speelt vaak door mijn hoofd, maar daar blijft het bij. Of eigenlijk ook niet, want ik word er onrustig door. Ben mijzelf niet als ik hiermee bezig geweest ben.
Knorrig, gepikeerd, onrustig, druk en vul het rijtje maar verder aan. En dat is weer vervelend voor de rest… Tja en loslaten kan ik het ook nog niet.
Het allergrootste probleem om niet door te zetten is het feit dat ik voor mijn doen een best hoog salaris heb, en …

Ziek

Een week voorbij
Jij zorgt voor mij?
Ja lieverd ik zal om je denken
Je mijn liefde schenken

Een maand voorbij
Zorg je nog steeds voor mij?
Ja lieverd je maakt me nog steeds blij,
Daarom ben ik ook nog steeds dichtbij

Een jaar voorbij
Ben je nog steeds bij mij?
Ja lieverd weet je dat niet meer?

Ben je nu alles vergeten?
Weet je niet meer hoe wij heten?
Weet je niet meer wie we zijn?
Oh wat doet deze ziekte pijn

Maar die arm
Die lach, van iedere dag
Die geeft me zoveel vreugde
Dat doet me zoveel goed
Daardoor ga ik door,
Elke dag met nieuwe moed.

Zoals ik ben

Hoe herkenbaar het verhaal hieronder voor een blogger zoals ik ben. Misschien zelfs wel voor de persoon die ik ben. Maar wat verschrikkelijk heerlijk dat er dit soort verhalen zijn.

==============================================================

De eekhoorn zat op de tak voor zijn deur en voelde zich moedeloos. Het was een eigenaardig gevoel dat hij wel vaker had als het slecht weer was of als er een hele dag niemand toevallig langskwam. De mier had hem verteld dat dat gevoel moedeloosheid heette.

Het was een grijze dag en de eekhoorn kon maar niet besluiten om naar binnen te gaan. Hij pakte een stuk berkenschors dat naast zijn deur lag en begon zomaar een brief te schrijven. ‘Beste’ schreef hij. Toen stopte hij. Beste wie? dacht hij. Hij kon niemand bedenken. Hij zuchtte en schreef verder. Beste, Ik wou dat ik eens Meer schreef hij niet. Dat heb ik altijd als ik me moedeloos voel, dacht hij. Dan weet ik niet wat ik wil.

Er stak een klein briesje op dat de brief uit zijn handen blies e…