Doorgaan naar hoofdcontent

Kaarsje branden

Ik moest er uit. Het was te warm, er waren teveel mensen geweest en nog aanwezig we aten voor mij te laat...Het was gewoon teveel van het goeie. Dus toen het eten klaar was, heb ik m'n jas aan gedaan en ben gaan wandelen. Wandelen zonder vooraf geplande route. Gewoon even wandelen om de kop op te schonen, om weer mezelf te worden.
Als lopende in de mist en in de avond donkerte raakte het koppie al verder en leeg en dat was een heerlijk gevoel. Een gevoel van innerlijke rust daalde over mij neer. Naar mate de tocht langer duurde en ik ik af en toe met mijn voeten door de op de grondliggende bladeren schopte, bedacht ik mij dat het vandaag Allerheiligen is. De dag dat we eigenlijk stil zouden moeten staan bij hen die ons zijn ontvallen. Zij die er niet meer zijn, althans in hier in deze wereld. Ik ben mij toen gaan af vragen als ik tijdens deze wandeling de hele tijd had mogen nadenken wie ik het meeste zou missen. Of voor wie ik vanavond een kaars aan zou steken, wie zouden dat dan zijn? Ik heb hier best wel lang over nagedacht, en pas toen ik de klok van de kerk hoorde slaan was ik er uit.

Ik zou vanavond stil hebben gestaan bij oma en bij Edwin, en bij broeder Wiersum. Bij de laatste omdat ik in deze periode hem op de woensdag regelmatig over de vloer heb gehad, meestal op woensdagavond. Dan had ik mij net lekker geïnstalleerd voor de tv om naar een voetbalwedstrijd of iets anders te kijken en dan ging de bel om kwart voor negen. "Ik dacht, dr brand nog licht en ik kwam toch net uit Allegunda..." Wiersum. Hij kwam voor zijn praatje en voor een kopje koffie, en om te horen of er in huize Kruiger iets veranderd was. In het begin had ik niets met de man, maar hoe langer hij kwam hoe mooier de avonden en de gesprekken. Ja ik mis de man.

Bij Edwin zou stil staan omdat hij veel te vroeg is overleden. Veel te kort nadat ik hem heb leren kennen. En ja in onze kringen wordt er gauw gezegd, dan was het zijn tijd. Maar daar hoef ik het toch niet altijd mee eens te zijn? Of wel? Ik had wat met hem. Ik kan het niet uitleggen, maar hij bracht het beste in me naar boven, maar tegelijk ook heel erg slechte dingen. Die laatste gaf hij dan vervolgens weer van aan, "Als je het nou zo had opgelost, was het dan ook zo moeilijk geweest?" Edwin de rustheid zelve. Waarom moest je nou zo nodig door dat rode fietslicht gaan? Waarom kon je niet gewoon wachten net als de rest? Ja ik brand ook voor jou een kaars.

Als laatste wil ik spreken over oma. Oma ons rustpunt in de familie, onze pater familias. Onze steun en toeverlaat in alles wat wij ook deden. Oma waar je binnen kwam haar begroete, en vervolgens heerlijk in stilte in de kamer kon zitten. Oma die zo heerlijk droog uit de hoek kon komen tijdens voetbalwedstrijden. Maar ook oma die je het vuur zo na aan de schenen kon leggen dat je je echt schuldig voelde over de dingen die je had gedaan. Die het lang niet altijd eens was met de keuzes die we hadden gemaakt en die we maakten. Oma waar in haar ziekte nooit een overtogen woord van gehoord is door mij. Oma je foto hangt in de lijst bij de trap opgang. Zodat ik je altijd zie als ik de trap op en af loop, en elke keer weer krijg ik een glimlach. Oma bedankt voor alle wijze lessen en mooie momenten, gewoon bedankt voor alles!

Weet u beste lezer, bovenstaande is gegrepen uit mijn persoonlijke herinneringen aan deze drie mensen. Ik nodig u als lezer dan ook uit om na het lezen van dit blog eens bij uzelf te rade te gaan wie u mist en hier eens bij stil te staan. Het heeft mij erg geholpen dat ik buiten geweest ben. Misschien is het voor u en uw gezondheid ook goed om te doen, misschien kan het niet. Sta in ieder geval even stil bij hen, opdat ze niet vergeten worden. Ga voor de glimlach op uw gezicht als u hen denkt.

https://www.youtube.com/watch?v=rHt_9CN92pU


Populaire posts van deze blog

te open? of gewoon eerlijk?

Ik heb voor mijzelf besloten dat ik eigenlijk wel iets anders wil maar ik weet niet wat. Daarnaast heb ik ook besloten dat het werk wat ik wil gaan doen, niet minder geld mag opleveren dan ik heb aan het einde van 7% loonsverhoging die we gaan krijgen. En ik ben er nog niet uit wat ik nu precies wil. Wat wil ik voor mijzelf? Wil ik weer voor een baas? Wil ik in opdracht werken? Wil ik mijn hobby fotograferen te gelde maken? Wil ik verder met het schrijven wat ik doe? Of wil ik dit combineren met de foto’s? Of wil ik nog iets heel anders?
Ik weet het allemaal niet. Het speelt vaak door mijn hoofd, maar daar blijft het bij. Of eigenlijk ook niet, want ik word er onrustig door. Ben mijzelf niet als ik hiermee bezig geweest ben.
Knorrig, gepikeerd, onrustig, druk en vul het rijtje maar verder aan. En dat is weer vervelend voor de rest… Tja en loslaten kan ik het ook nog niet.
Het allergrootste probleem om niet door te zetten is het feit dat ik voor mijn doen een best hoog salaris heb, en …

Ziek

Een week voorbij
Jij zorgt voor mij?
Ja lieverd ik zal om je denken
Je mijn liefde schenken

Een maand voorbij
Zorg je nog steeds voor mij?
Ja lieverd je maakt me nog steeds blij,
Daarom ben ik ook nog steeds dichtbij

Een jaar voorbij
Ben je nog steeds bij mij?
Ja lieverd weet je dat niet meer?

Ben je nu alles vergeten?
Weet je niet meer hoe wij heten?
Weet je niet meer wie we zijn?
Oh wat doet deze ziekte pijn

Maar die arm
Die lach, van iedere dag
Die geeft me zoveel vreugde
Dat doet me zoveel goed
Daardoor ga ik door,
Elke dag met nieuwe moed.

Wachten duurt lang

Niet wetende wat precies te verwachten qua tijd bracht ik vanmorgen mijn vrouw naar het ziekenhuis. Over tijdstip waarop we daar moesten zijn wil ik het niet hebben, te meer omdat het ook nog een uur vroeger had gekund. De broeder die de opname bij haar deed wilde geen tijdsbestek noemen daar hij niet precies wist wat ze allemaal zouden tegenkomen. Op dat moment snapte ik dat  helemaal. Ik was immers de grote stoere man die alles weg lachte en overal een antwoord op had. Maar nu de tij verstrijkt en ik geen idee heb wat er allemaal in de tussenliggende periode met mijn vrouw is gebeurd, baal ik eigenlijk dat hij geen tijd heeft genoemd. Ik durf niet met mijn werk aan de slag want stel nou dat ze bellen... Ik durf niet even te gaan wandelen, want stel nou dat ze bellen. Ik durf gewoon niets, want ze zouden eens kunnen bellen.

Ik heb de tv maar aangezet in de hoop dat daar iets op is wat ik interessant vind. Maar helaas... Behalve een tsunami waarschuwing naar aanleiding van de aardbevi…