Doorgaan naar hoofdcontent

Hypocriet? Schijnheilig? Of eerlijk?!!


Er loopt een man over straat in AntiochiĆ«. Hij haast zich want hij wil naar Petrus toe. Hij heeft een dringende boodschap voor hem, want er komen namelijk afgezanten van Jakobus langs en dat moet Petrus natuurlijk wel weten. Ha hij is er, klop, klop, tjonge Petrus geeft zeker weer een feest want er komt weer zoveel lawaai uit zijn huis. En nogmaals doet de kopper zijn werk klop, klop. En ja nu lijkt de dienstbode hem te horen. De deur gaat open en hij mag naar binnen. "Kefas" want dat is naam waarmee hij graag wil worden aangesproken in het bij zijn van Paulus, "ik heb een boodschap voor je" spreekt de man. Petrus wenkt de man naderbij, "En deze boodschap luid?" vraagt hij. "Er komen afgezanten van Jakobus deze kant op" antwoord de man naar waarheid. Echter is hij nog niet uitgesproken of Petrus, roept dat iedereen zijn huis moet verlaten. Bij zijn gratie mag Paulus dan nog wel blijven maar de rest moet ogenblikkelijk vertrekken. "En kom niet eerder terug dan dat ik het zeg!" roept hij hen nog na. En nadat iedereen ook Paulus zijn huis heeft verlaten trekt Petrus zich terug in zijn binnenkamer en laat zich tot dat de gezanten er zijn niet meer zien bij maaltijden waar ook heidenen aan deelnemen. Ook de andere joden doen evenzo, zelfs Barnabas de vriend van Paulus laat zich mee slepen in deze huichelarij.

Het laat zich natuurlijk raden wat Paulus van deze gang van zaken vindt. Hij maakt zich hier zo kwaad over dat hij het het niet na kan laten om Petrus in het bij zijn van anderen, waaronder de gezanten van Jakobus, de waarheid te vertellen.
"Hoe kun jij als jood nu niet joden gaan verplichten als een jood te gaan leven? Je leeft immers zelf als was je niet een jood!"

En zijn wij ook zo? Hypocriet tot en met? Schijnheilig? Of hebben wij nog net iets meer het lef om ons zelf te zijn in het bij zijn van niet-christenen? Zal ik het antwoord maar geven? Nee ik doe het niet. Ik laat het antwoord open. Ik denk dat iedereen voor zichzelf wel het antwoord op deze vragen kan geven.
Ik voor mij weet zeker dat ik niet alle vragen kan beantwoorden als wel van mij verwacht zou worden.

Hoe het verder gegaan is met Paulus en Petrus? Wel dat laat zich raden toch? Petrus als rechtschapen driftkop zal hier hard tegen in gegaan zijn. En zal op elk ding wat hij Paulus verweet hierover een antwoord hebben gekregen waar hij op dat moment niet mee kon leven. Net als ik en met met mij vele ADHD-ers. Want dat zou Petrus zijn geweest als hij nu zou hebben geleefd. En het antwoord waarmee Paulus al Petrus zijn argumenten van tafel veegt is: Rechtvaardig voor God door het geloof in Jezus Christus. En dat Petrus zich hier wat van heeft aangetrokken blijkt wel uit zijn eerste brief.

Ik zeg niet dat dit waarheid is. Ik zeg niet dat iedereen zo is. Ik beoog ook niet dat ik de waarheid verkondig. Ik wil alleen maar schrijven over de dingen die in mij opkomen, en daar was en is dit een onderdeel van. Maar eerlijk is eerlijk, wanneer ben jij voor het laatst eerlijk naar jezelf geweest? En wanneer voor het laatst naar je omgeving?

Populaire posts van deze blog

Leerproces: blij en trots zijn

Sinds ik weet dat mijn zusje haar droom achterna aan het jagen is, en dat doet ze wat mij betreft zeer verdienstelijk, was ik eerst een beetje verbolgen. De reden ligt voor de hand, ik wil immers graag het alleen recht hebben. Maar ja dat kan niet ben ik in de loop der jaren achtergekomen, dus heb ik het heel gauw laten varen toen het in mijn gedachten kwam. En ik ben gaan lezen... En leuk dat het is!! Geweldig! Ik zou nu graag willen dat ze er veel eerder aan begonnen was, maar ja achteraf... Precies.

Afgelopen zaterdag waren we even bij hen omdat hun oudste dochter jarig was en toen hebben we eindelijk weer eens een beetje bijgeklept. Heel gezellig, en heel warm om toch een gezamenlijk iets te hebben. Iets waar je samen over kunt bomen zonder dat een verplichting is. Dit voelt dan zo vertrouwd, en dat maakt je blij. Ik was en dan ook zeer verheugd toen ik haar laatste blog las over de broer en zus liefde die dieper zit dan dat broer en zus zelf weten.
Bedankt zusje, ik heb hem echt …

Ziek

Een week voorbij
Jij zorgt voor mij?
Ja lieverd ik zal om je denken
Je mijn liefde schenken

Een maand voorbij
Zorg je nog steeds voor mij?
Ja lieverd je maakt me nog steeds blij,
Daarom ben ik ook nog steeds dichtbij

Een jaar voorbij
Ben je nog steeds bij mij?
Ja lieverd weet je dat niet meer?

Ben je nu alles vergeten?
Weet je niet meer hoe wij heten?
Weet je niet meer wie we zijn?
Oh wat doet deze ziekte pijn

Maar die arm
Die lach, van iedere dag
Die geeft me zoveel vreugde
Dat doet me zoveel goed
Daardoor ga ik door,
Elke dag met nieuwe moed.

Wachten duurt lang

Niet wetende wat precies te verwachten qua tijd bracht ik vanmorgen mijn vrouw naar het ziekenhuis. Over tijdstip waarop we daar moesten zijn wil ik het niet hebben, te meer omdat het ook nog een uur vroeger had gekund. De broeder die de opname bij haar deed wilde geen tijdsbestek noemen daar hij niet precies wist wat ze allemaal zouden tegenkomen. Op dat moment snapte ik dat  helemaal. Ik was immers de grote stoere man die alles weg lachte en overal een antwoord op had. Maar nu de tij verstrijkt en ik geen idee heb wat er allemaal in de tussenliggende periode met mijn vrouw is gebeurd, baal ik eigenlijk dat hij geen tijd heeft genoemd. Ik durf niet met mijn werk aan de slag want stel nou dat ze bellen... Ik durf niet even te gaan wandelen, want stel nou dat ze bellen. Ik durf gewoon niets, want ze zouden eens kunnen bellen.

Ik heb de tv maar aangezet in de hoop dat daar iets op is wat ik interessant vind. Maar helaas... Behalve een tsunami waarschuwing naar aanleiding van de aardbevi…