Doorgaan naar hoofdcontent

Hypocriet? Schijnheilig? Of eerlijk?!!


Er loopt een man over straat in AntiochiĆ«. Hij haast zich want hij wil naar Petrus toe. Hij heeft een dringende boodschap voor hem, want er komen namelijk afgezanten van Jakobus langs en dat moet Petrus natuurlijk wel weten. Ha hij is er, klop, klop, tjonge Petrus geeft zeker weer een feest want er komt weer zoveel lawaai uit zijn huis. En nogmaals doet de kopper zijn werk klop, klop. En ja nu lijkt de dienstbode hem te horen. De deur gaat open en hij mag naar binnen. "Kefas" want dat is naam waarmee hij graag wil worden aangesproken in het bij zijn van Paulus, "ik heb een boodschap voor je" spreekt de man. Petrus wenkt de man naderbij, "En deze boodschap luid?" vraagt hij. "Er komen afgezanten van Jakobus deze kant op" antwoord de man naar waarheid. Echter is hij nog niet uitgesproken of Petrus, roept dat iedereen zijn huis moet verlaten. Bij zijn gratie mag Paulus dan nog wel blijven maar de rest moet ogenblikkelijk vertrekken. "En kom niet eerder terug dan dat ik het zeg!" roept hij hen nog na. En nadat iedereen ook Paulus zijn huis heeft verlaten trekt Petrus zich terug in zijn binnenkamer en laat zich tot dat de gezanten er zijn niet meer zien bij maaltijden waar ook heidenen aan deelnemen. Ook de andere joden doen evenzo, zelfs Barnabas de vriend van Paulus laat zich mee slepen in deze huichelarij.

Het laat zich natuurlijk raden wat Paulus van deze gang van zaken vindt. Hij maakt zich hier zo kwaad over dat hij het het niet na kan laten om Petrus in het bij zijn van anderen, waaronder de gezanten van Jakobus, de waarheid te vertellen.
"Hoe kun jij als jood nu niet joden gaan verplichten als een jood te gaan leven? Je leeft immers zelf als was je niet een jood!"

En zijn wij ook zo? Hypocriet tot en met? Schijnheilig? Of hebben wij nog net iets meer het lef om ons zelf te zijn in het bij zijn van niet-christenen? Zal ik het antwoord maar geven? Nee ik doe het niet. Ik laat het antwoord open. Ik denk dat iedereen voor zichzelf wel het antwoord op deze vragen kan geven.
Ik voor mij weet zeker dat ik niet alle vragen kan beantwoorden als wel van mij verwacht zou worden.

Hoe het verder gegaan is met Paulus en Petrus? Wel dat laat zich raden toch? Petrus als rechtschapen driftkop zal hier hard tegen in gegaan zijn. En zal op elk ding wat hij Paulus verweet hierover een antwoord hebben gekregen waar hij op dat moment niet mee kon leven. Net als ik en met met mij vele ADHD-ers. Want dat zou Petrus zijn geweest als hij nu zou hebben geleefd. En het antwoord waarmee Paulus al Petrus zijn argumenten van tafel veegt is: Rechtvaardig voor God door het geloof in Jezus Christus. En dat Petrus zich hier wat van heeft aangetrokken blijkt wel uit zijn eerste brief.

Ik zeg niet dat dit waarheid is. Ik zeg niet dat iedereen zo is. Ik beoog ook niet dat ik de waarheid verkondig. Ik wil alleen maar schrijven over de dingen die in mij opkomen, en daar was en is dit een onderdeel van. Maar eerlijk is eerlijk, wanneer ben jij voor het laatst eerlijk naar jezelf geweest? En wanneer voor het laatst naar je omgeving?

Populaire posts van deze blog

te open? of gewoon eerlijk?

Ik heb voor mijzelf besloten dat ik eigenlijk wel iets anders wil maar ik weet niet wat. Daarnaast heb ik ook besloten dat het werk wat ik wil gaan doen, niet minder geld mag opleveren dan ik heb aan het einde van 7% loonsverhoging die we gaan krijgen. En ik ben er nog niet uit wat ik nu precies wil. Wat wil ik voor mijzelf? Wil ik weer voor een baas? Wil ik in opdracht werken? Wil ik mijn hobby fotograferen te gelde maken? Wil ik verder met het schrijven wat ik doe? Of wil ik dit combineren met de foto’s? Of wil ik nog iets heel anders?
Ik weet het allemaal niet. Het speelt vaak door mijn hoofd, maar daar blijft het bij. Of eigenlijk ook niet, want ik word er onrustig door. Ben mijzelf niet als ik hiermee bezig geweest ben.
Knorrig, gepikeerd, onrustig, druk en vul het rijtje maar verder aan. En dat is weer vervelend voor de rest… Tja en loslaten kan ik het ook nog niet.
Het allergrootste probleem om niet door te zetten is het feit dat ik voor mijn doen een best hoog salaris heb, en …

Ziek

Een week voorbij
Jij zorgt voor mij?
Ja lieverd ik zal om je denken
Je mijn liefde schenken

Een maand voorbij
Zorg je nog steeds voor mij?
Ja lieverd je maakt me nog steeds blij,
Daarom ben ik ook nog steeds dichtbij

Een jaar voorbij
Ben je nog steeds bij mij?
Ja lieverd weet je dat niet meer?

Ben je nu alles vergeten?
Weet je niet meer hoe wij heten?
Weet je niet meer wie we zijn?
Oh wat doet deze ziekte pijn

Maar die arm
Die lach, van iedere dag
Die geeft me zoveel vreugde
Dat doet me zoveel goed
Daardoor ga ik door,
Elke dag met nieuwe moed.

Zoals ik ben

Hoe herkenbaar het verhaal hieronder voor een blogger zoals ik ben. Misschien zelfs wel voor de persoon die ik ben. Maar wat verschrikkelijk heerlijk dat er dit soort verhalen zijn.

==============================================================

De eekhoorn zat op de tak voor zijn deur en voelde zich moedeloos. Het was een eigenaardig gevoel dat hij wel vaker had als het slecht weer was of als er een hele dag niemand toevallig langskwam. De mier had hem verteld dat dat gevoel moedeloosheid heette.

Het was een grijze dag en de eekhoorn kon maar niet besluiten om naar binnen te gaan. Hij pakte een stuk berkenschors dat naast zijn deur lag en begon zomaar een brief te schrijven. ‘Beste’ schreef hij. Toen stopte hij. Beste wie? dacht hij. Hij kon niemand bedenken. Hij zuchtte en schreef verder. Beste, Ik wou dat ik eens Meer schreef hij niet. Dat heb ik altijd als ik me moedeloos voel, dacht hij. Dan weet ik niet wat ik wil.

Er stak een klein briesje op dat de brief uit zijn handen blies e…