Doorgaan naar hoofdcontent

Luisteren!!

Ik had jullie een column uit de oude doos beloofd, wel nu hier onder volgt er eentje. En eigenlijk heb ik dat gisteren ook weer gedaan geloof ik.

Pay day. Man man wat een dag. Druk omdat mensen niet op het hun verwachte tijdstip hun geld hebben ontvangen. Druk omdat mensen maar niet willen begrijpen dat de Belastingdienst nog steeds niet weet hoeveel hypotheek rente u betaald. Druk druk druk.
Ik moet de laatste tijd regelmatig denken aan de volgende uitspraak: “het is velen gegeven om te luisteren, maar het is weinigen gegeven om te verstaan.” Of dit nu komt door het soort telefoongesprekken die ik momenteel krijg tijdens het werk, of dat het komt door mijn omgeving ik weet het niet. Maar ik leg de laatste tijd meerdere keren in één gesprek hetzelfde uit. En na drie keer hetzelfde te hebben gezegd valt dan het kwartje, o nee de twintig cent tegenwoordig. Ook in de christelijke gemeenschap, en dat bedoel ik in de breedste zin van de woorden, geldt deze uitspraak. 

Want de grote discussie onderwerpen hebben alles te maken met luisteren en verstaan. Kijk maar naar de onderwerpen waarover de verschillende geloven in ons landje verschillen over de Bijbel. Men wordt boos op elkaar als er teksten over en weer anders worden geïnterpreteerd. Terwijl ze alle dezelfde Jezus aanbidden, die hen allen de opdracht heeft gegeven (vrij opgeschreven): “Gaat heen en doop alle volken in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest.” Velen luisteren naar de stem van de Goede Herder, maar er weinigen die Zijn stem verstaan.
Door alle rampen en zo die de wereld momenteel overkomen krijg ik steeds meer het idee dat het nooit lang meer kan duren voordat deze wereld gaat worden vervangen.  Ik baseer mij dan op hetgeen Jezus tegen ons zegt in Mattheüs 18 en ook op de boeken uit de serie: De laatste Bazuin. Maar eigenlijk wil ik helemaal nog niet dat het zover is. 

Ik wil nog van alles meemaken en heb net zoals velen van jullie nog zovele plannen. Maar wees nu eens eerlijk, we hebben een land in de wereld wat gebukt gaat onder een radioactieve straling. Hierdoor is het op bepaalde plaatsen voor mensen al niet meer vertrouwd om water uit de kraan te drinken. In het Midden-Oosten komen er steeds meer landen waar de bevolking niet langer verder wil met hun leider(s) en gaan de straat op. De leider(s) reageren door middel van het hardhandig neerslaan van deze opstanden, waardoor er vele onschuldige slachtoffers vallen. De medische wetenschap is zover dat je op bijna alle leeftijden een kind kunt krijgen, het is alleen nog afwachten op het moment dat wereldkundig gemaakt gaat worden dat er een mens gekopieerd is. Het enige waar wij nog niet zeker over zijn, is of we alle stammen al hebben ontdekt. En ja zolang dat nog onduidelijk is, lezen we dat het nog geen tijd is.

“Het is velen gegeven om te luisteren, maar het is weinigen gegeven om te verstaan.”  Dit geeft mij nu een bijna het idee dat ik nog beter moet luisteren naar alles wat er om mij heen gebeurd. En dat ik niet zomaar verder kan gaan, zonder eerst heel goed te hebben geluisterd.

Wanneer begin jij met luisteren? 

Populaire posts van deze blog

te open? of gewoon eerlijk?

Ik heb voor mijzelf besloten dat ik eigenlijk wel iets anders wil maar ik weet niet wat. Daarnaast heb ik ook besloten dat het werk wat ik wil gaan doen, niet minder geld mag opleveren dan ik heb aan het einde van 7% loonsverhoging die we gaan krijgen. En ik ben er nog niet uit wat ik nu precies wil. Wat wil ik voor mijzelf? Wil ik weer voor een baas? Wil ik in opdracht werken? Wil ik mijn hobby fotograferen te gelde maken? Wil ik verder met het schrijven wat ik doe? Of wil ik dit combineren met de foto’s? Of wil ik nog iets heel anders?
Ik weet het allemaal niet. Het speelt vaak door mijn hoofd, maar daar blijft het bij. Of eigenlijk ook niet, want ik word er onrustig door. Ben mijzelf niet als ik hiermee bezig geweest ben.
Knorrig, gepikeerd, onrustig, druk en vul het rijtje maar verder aan. En dat is weer vervelend voor de rest… Tja en loslaten kan ik het ook nog niet.
Het allergrootste probleem om niet door te zetten is het feit dat ik voor mijn doen een best hoog salaris heb, en …

Ziek

Een week voorbij
Jij zorgt voor mij?
Ja lieverd ik zal om je denken
Je mijn liefde schenken

Een maand voorbij
Zorg je nog steeds voor mij?
Ja lieverd je maakt me nog steeds blij,
Daarom ben ik ook nog steeds dichtbij

Een jaar voorbij
Ben je nog steeds bij mij?
Ja lieverd weet je dat niet meer?

Ben je nu alles vergeten?
Weet je niet meer hoe wij heten?
Weet je niet meer wie we zijn?
Oh wat doet deze ziekte pijn

Maar die arm
Die lach, van iedere dag
Die geeft me zoveel vreugde
Dat doet me zoveel goed
Daardoor ga ik door,
Elke dag met nieuwe moed.

Wachten duurt lang

Niet wetende wat precies te verwachten qua tijd bracht ik vanmorgen mijn vrouw naar het ziekenhuis. Over tijdstip waarop we daar moesten zijn wil ik het niet hebben, te meer omdat het ook nog een uur vroeger had gekund. De broeder die de opname bij haar deed wilde geen tijdsbestek noemen daar hij niet precies wist wat ze allemaal zouden tegenkomen. Op dat moment snapte ik dat  helemaal. Ik was immers de grote stoere man die alles weg lachte en overal een antwoord op had. Maar nu de tij verstrijkt en ik geen idee heb wat er allemaal in de tussenliggende periode met mijn vrouw is gebeurd, baal ik eigenlijk dat hij geen tijd heeft genoemd. Ik durf niet met mijn werk aan de slag want stel nou dat ze bellen... Ik durf niet even te gaan wandelen, want stel nou dat ze bellen. Ik durf gewoon niets, want ze zouden eens kunnen bellen.

Ik heb de tv maar aangezet in de hoop dat daar iets op is wat ik interessant vind. Maar helaas... Behalve een tsunami waarschuwing naar aanleiding van de aardbevi…